Door Fouad Kabbouti op 28 januari 2015

Het hert op de ambtsketen

Op een willekeurige doordeweekse dag ontving ik, en met mij waarschijnlijk alle raadsleden, een brief. Hoewel ik in eerste instantie dacht, leuk een brief van een inwoner, was ik na het lezen van de brief en de bijgevoegde artikelen een stuk minder positief. Sterker nog, ik heb er een knoop van in mijn maag aan overgehouden.

Integriteit is wellicht een van de belangrijkste pijlers waar het openbaar bestuur op rust. Vertrouwen dat op geen enkele wijze in het gedrang mag komen. In de diverse informatiebijeenkomsten voor nieuwe raadsleden werd integriteit meerdere malen benadrukt. Het hert op uw ambtsketen moet ons allen daaraan herinneren. Ik moet helaas vaststellen dat het vertrouwen in de heer Kagie jaren geleden is opgezegd. Maar dit vertrouwen is slechts opgezegd op basis van een incident in de openbare ruimte ( de beruchte klap en verklaringen hierover). De gemeenteraad is destijds niet in gesprek gegaan over de informatie die daarna aan het licht kwam. Het gebruik van de gemeentelijke creditcard, maar ook de signalen over de bestuursstijl. Punten die tot op heden onbesproken zijn gebleven.

Het ambt van wethouder, hoeder van de wet, vereist mijns inziens een persoon van onbesproken gedrag. Dit verdienen de inwoners van ‘s-Hertogenbosch. Ik ben de bescheiden mening toebedeeld dat de heer Kagie op dit punt een onvoldoende scoort. In mijn overweging weegt het feit zwaar mee dat de heer Kagie in het verleden het ambt al heeft bekleed en het vertrouwen en het gezag in het ambt en het openbaar bestuur op niet mis te verstane wijze heeft beschaamd en hier op geen enkele wijze in het openbaar verantwoording over heeft afgelegd.
De huidige procedures en reglementen geven daar geen ruimte voor, is mijn inziens ook niet meer van deze tijd en toe aan vernieuwing. Ik had de procedure graag anders gezien, zodat we in alle openbaarheid hierover met elkaar en met de heer Kagie van gedachte hadden kunnen wisselen. Hoor en wederhoor toepassen, zodat we met zijn allen een weloverwogen keuze kunnen maken in het belang van het ambt en het openbaar bestuur. Hiermee krijgen de inwoners van onze gemeente in alle transparantie een kijk in onze overwegingen en dit komt het vertrouwen alleen maar ten goede.
Dit uitgangspunt overstijgt naar de mening van de fractie van PvdA Den Bosch, alle persoonlijke belangen. Mijn fractie kan op dit moment dan ook niet instemmen met de benoeming van de heer Kagie als wethouder, vandaar dat wij tegen zullen stemmen.

Fouad Kabbouti

Fouad Kabbouti

Fouad Kabbouti (‘s-Hertogenbosch, 1979) zit sinds 2015 in de gemeenteraad en is momenteel fractievoorzitter van de PvdA Den Bosch. Zijn missie in de Bossche raad “Bouwen aan een sociaal Den Bosch: ‘Bosschenaren heb je in allerlei kleuren en smaken. De hardwerkende pakketbezorger, de zorgzame leraar, de stoere bouwvakker en de onmisbare zorgmedewerker. Ze verschillen aan

Meer over Fouad Kabbouti