Door op 21 maart 2015

PvdA wil aanpak discriminatie arbeidsmarkt

De PvdA in ’s-Hertogenbosch heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College over de arbeidsparticipatie en discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt. Aanleiding is de berichtgeving in de media dat Nederland slecht scoort als het gaat om arbeidsparticipatie van allochtonen in vergelijking met andere landen. PvdA raadslid Jeroen Weyers wil van het College weten hoe de situatie in Den Bosch is. Ook wil de PvdA weten hoe discriminatie op die arbeidsmarkt wordt tegengegaan.

 Voor een goede integratie, het tegengaan van achterstanden en het voorkomen van criminaliteit zijn onderwijs en werk van het allergrootste belang. Helaas scoren verschillende allochtone groepen slechter als het gaat om bijvoorbeeld schooluitval en arbeidsparticipatie. Het zaterdag gepubliceerde ‘lijstje’ maakt duidelijk dat Nederland in Europa helaas op de tweede plaats staat wat betreft de gebrekkige participatie. De PvdA in Den Bosch stelt daarom vragen aan het College over de lokale situatie. In Den Bosch is altijd veel aandacht geweest voor gelijkheid van groepen en het tegengaan van discriminatie. Ook tijdens de 073=1 bijeenkomst afgelopen vrijdag liepen samenleving en politiek hand in hand en nam ook wethouder Logister actief deel aan de bijeenkomst.

De PvdA wil weten wat het College doet of gaat doen om de participatie te verhogen en vraagt zij aandacht voor de bestrijding van discriminatie. Raadslid Jeroen Weyers: “Het is onverteerbaar dat nog steeds jongeren aantoonbaar geen stageplek of baan kunnen vinden, enkel omdat ze een achternaam hebben die geen Janssen of De Vries is”. Weyers wil dat de gemeente samen met onderwijs, bedrijfsleven en zelforganisaties een plan van aanpak opstelt om participatie te verhogen en discriminatie tegen te gaan. Discriminatie op de arbeidsmarkt is een groot probleem, in 2014 toonde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) aan dat niet-Westerse allochtonen veel minder kans hebben op een baan. Discriminatie en vooroordelen zijn hier onder meer oorzaak van. De PvdA vindt dit onverteerbaar en wil dat hier hard tegen opgetreden wordt. Ook kan de gemeente zelf het voorbeeld geven. Weyers: “Te denken valt aan ons aanbestedingsbeleid. Bedrijven met een goed diversiteitsbeleid krijgen meer kans om een opdracht te verkrijgen en bedrijven die discrimineren sluiten we uit”.

Schriftelijke vragen discriminatie arbeidsmarkt