Door Pieter Paul Slikker op 31 maart 2015

Baanbehoud voor huishoudelijke hulpen in onze stad

Onze stad kan mantelzorgers en inwoners met een beperking voor een gereduceerd tarief van 5 euro per uur huishoudelijke hulp bieden. Op kosten van het Rijk. Nu betalen deze Bosschenaren nog meer dan het dubbele. Door het tarief te verlagen kopen meer mensen zorg in en houden we huishoudelijke hulpen aan het werk die nu dreigen hun baan te verliezen. De Bossche PvdA wil daarom van het stadsbestuur weten waarom ze deze optie niet aangrijpen. 

Er verandert veel in de zorg. Dat is niet voor niets. De zorg moet persoonlijker, met meer ruimte voor wijkverpleegkundigen, met meer zorg op maat voor wie dat nodig heeft. En ja, de zorg moet ook betaalbaarder. Want ook de komende vier jaar stijgen de uitgaven voor de zorg met vele miljarden in Nederland doordat we allemaal ouder worden en we mensen betere maar dus ook vaak duurdere behandelingen kunnen bieden.

De noodzakelijke veranderingen hebben niet alleen maar wenselijke gevolgen. Om zorg aan lijf en leden en in een verpleegtehuis voor iedereen te kunnen blijven betalen krijgen gemeenten minder geld voor de ondersteuning bij hulp in het huishouden. En dat kost banen voor medewerkers in de huishoudelijke hulp.

Om dat baanverlies op te vangen heeft de PvdA in Den Haag ervoor gezorgd dat er 190 miljoen beschikbaar is gesteld voor een huishoudelijke hulp toelage. Geld waarmee gemeenten inwoners betaalbare hulp in de huishouding kunnen aanbieden door een deel van de loonkosten van medewerkers te betalen. Het doel: baanbehoud in loondienst voor thuishulpen.

In ‘s-Hertogenbosch ontvangen we hiervoor ruim een miljoen euro. Maar net als in veel andere steden en dorpen blijkt dat het nog bepaald niet storm loopt. Er geld is om 750 Bossche mantelzorgers en inwoners met een beperking de mogelijkheid te geven om voor een gereduceerd tarief huishoudelijke hulp te laten inkopen (voor respectievelijk 10,50 euro en 12,50 euro). In de praktijk maken er nog maar 40 Bosschenaren gebruik van deze regeling.

Dat is ongekend jammer. Want doordat mensen de weg naar het Bossche miljoen niet weten te vinden verliezen huishoudelijke hulpen de mogelijkheid om hun betaalde baan te behouden. Voor PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn was dat aanleiding om de mogelijkheden voor gemeenten te verruimen. Ze mogen het gereduceerde tarief tijdelijk laten zakken tot slechts 5 euro waardoor meer mensen gebruik zullen maken en dus meer banen behouden blijven.

De PvdA wil daarom van het stadsbestuur weten waarom ze deze mogelijkheid niet aangegrepen hebben (20150329 Schriftelijke vragen HHT). En ook willen we weten of het stadsbestuur bereid is –als het een toch een kwestie van geld blijkt te zijn–  om bij de voorjaarsnota extra geld uit te trekken voor het behoud van banen voor huishoudelijke hulpen in onze stad. Iedere euro die we daar aan besteden is immers velen malen nuttiger besteed dan aan een bodemloze put.

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker (‘s-Hertogenbosch, 1980) was in de periode 2014 -2022 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA-Den Bosch. Sinds mei 2022 is hij aan de slag als wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing. Zijn missie in de Bossche politiek is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid: ‘Den Bosch is een prachtige stad, we vieren hier

Meer over Pieter Paul Slikker