Door Pieter Paul Slikker op 19 april 2015

Nieuwe cultuur -zoals Kings of Colors festival- voor Den Bosch behouden

koc

In maart van dit jaar bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het advies ‘Cultuur Herwaarderen’ uit. Strekking: de afgelopen jaren is het debat en het beleid aangaande cultuur teveel doorgeslagen naar enkel het rendementsdenken. Een herwaardering van het ‘culturele’ in ons cultuuraanbod is noodzakelijk.

In onze stad vieren we het culturele. Met het museumkwartier dat nationale faam verwerft, het voor de deur staande Jheronimus Boschjaar, de Boulevard, Jazz in Duketown en het Oeteldonks carnaval kunnen we spreken van een stad die cultuur in haar haarvaten heeft zitten.

Dal valt bijzonder te waarderen, maar je ziet ook dat we in onze stad de neiging hebben het traditionele en dat wat ‘mainstream’ is meer plek bieden dan dat wat vernieuwender, soms rauwer en meer ‘subcultuur’ is.

Daarmee laten we kansen voor onze stad liggen. De kans om veel jonge of minder cultuurminnende Bosschenaren kennis te laten maken met cultuur in onze stad. De kans om het culturele leven aan te jagen en te experimenteren met nieuwe vormen. De kans om de samenhang in- en de binding met- onze stad verder te vergroten

Dat zien we ook terug in de cultuurmonitor die u ons recent deed toekomen. Uit de monitor 2014 blijkt dat veel Bosschenaren het culturele leven in onze stad waarderen. Helaas geeft ook de helft van de Bosschenaren aan niet of nauwelijks cultureel actief te zijn in onze stad. Een derde geeft aan dat ze dat wellicht wel zouden zijn als het cultuuraanbod beter aan zou sluiten bij de eigen interesse. Van de jongeren tot 30 jaar noemt een kwart ons cultuuraanbod suf of gewoontjes.

Hier ligt wat de Partij van de Arbeid fractie betreft een uitdaging. En we betreurden het dan ook om op 16 april in het Brabants Dagblad te moeten lezen dat het evenement ‘Kings of Colors’ dit jaar niet doorgaat. Dat betreuren wij ten zeerste. Twee jaar terug was de eerste editie aan de Paardskerkhof al een groot succes. Vorig jaar op het terrein ‘De Heus’ was het succes en het aantal bezoekers nog groter. Het festival toonde aan een nieuwe jongere groep bezoekers aan te spreken en tourt momenteel met ‘Kings of Colors on Tour’ door Nederland.

Namens de Bossche PvdA hebben Jeroen Weyers en ik dan ook vragen gesteld aan het college. Ook pleiten we voor meer ruimte voor vernieuwende subculturen die aansluiten bij de behoefte van bijvoorbeeld jonge Bosschenaren. Kings of Colors moet wat de PvdA betreft behouden blijven voor onze stad.

De schriftelijke vragen vindt u hier: schriftelijke-vragen-cultuurmonitor-kings-of-colors

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker

Pieter Paul Slikker (‘s-Hertogenbosch, 1980) was in de periode 2014 -2022 raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA-Den Bosch. Sinds mei 2022 is hij aan de slag als wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing. Zijn missie in de Bossche politiek is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid: ‘Den Bosch is een prachtige stad, we vieren hier

Meer over Pieter Paul Slikker