Nul op de meter en hergebruik van water

14 maart 2018

Samen met Lutz Jacobi bezochten we Bewust Wonen Werken Boschveld, www.bwwb.nu.

Acht jaar lang waren 23 gezinnen in touw om als Vereniging van Eigenaren samen een volkomen duurzame woonvorm te ontwikkelen. Veel juridische en bestuurlijke regelgeving moesten ze tackelen. Ze overwonnen. Nul op de meter, dankzij een warmtewisselpomp in elk huis, ultieme isolatie en gebruikmaking van zonnepanelen. Een aantal bewoners participeren ook in Windmolen West. De isolatie van de muren komt door leemstucmuren of houten binnenwanden met daarachter isolerend materiaal van oude spijkerbroeken. De daken zijn aan de noordkant bedekt met groen en aan de zuidkant met zonnepanelen. Zijn er niet genoeg zonnepanelen mogelijk op een dak, dan wordt de rest van de energie gehaald uit de zonnepanelen die op de gemeenschappelijke kas staan. De kas die multifunctioneel is, evenals de gezamenlijke binnentuin. In die binnentuin ook een van de twee helofytenfilters waarin het afvalwater wordt gefilterd en gezuiverd waardoor het weer gebruikt kan worden voor toiletdoorspoeling, dat is gemiddeld 40% van algemeen watergebruik. Omdat ook een septic tank is geplaatst is aansluiting op de riolering eigenlijk niet nodig. Dat laatste is echter nog discussiepunt met de gemeente.
Een van de architecten, Renz Pijnenborgh, legde haarfijn uit hoe de ecologische structuur tot stand kwam. Leidi Haaijer vertelde over de subsidies die de bewoners verkregen, o.a. van waterschap en de provincie en over de noodzaak van een procesbegeleider bij een dergelijk ingewikkeld concept.
Volgens Lutz Jacobi is het een uniek project in Nederland, vooral ook omdat het volledig burgerinitiatief is, haalbaar voor mensen met verschillende portemonnee en naar verhouding grootschalig. Regeltjes mogen dergelijke initiatieven nooit in de weg staan, vindt zij. Uitgebreid werd er uiteindelijk gediscussieerd over de (on) mogelijkheden voor woningbouwcorporaties/gemeenten om ook verduurzaming voor bestaande woningen te realiseren en tegelijk te voldoen aan de opdracht 1400 (wat de PvdA betreft) woningen te bouwen.
Lutz Jacobi en Rob Bots (waterschap) overhandigden namens onze PvdA afdeling een regenton aan een afvaardiging van de bewoners.