Stan Peters #31: ‘Er staat woensdag wat op het spel’

Door Tom Oostra op 14 maart 2021

Bosschenaar en kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen Stan Peters (24) zet met zijn ‘Stanpagne’ in op de grote problemen waar zijn generatiegenoten dagelijks mee te maken krijgen, zoals woningnood, onzekere flexcontracten en de klimaatcrisis. “De ruimte onder jongeren voor een links verhaal is er, kijk maar naar Alexandria Ocasio-Cortez.”

Een aantal jaar terug dacht geen twintiger eraan om op de Partij van de Arbeid te stemmen. “Alleen 50Plus trok minder stemmen van jongeren”, weet Stan Peters. Het was voor hem de aanleiding om actief te worden voor de PvdA. Eerst in zijn stad Den Bosch, later in Brabant én landelijk ook voor De Jonge Socialisten.

Voor komende woensdag 17 maart is hij zelfs verkiesbaar voor de Tweede Kamer, waar hij een nieuwe generatie PvdA’ers wil vertegenwoordigen.

Zij maken zich druk over betaalbare woningen, goed werk en het klimaat en Stan voert constant actie om deze punten onder de aandacht te brengen.

Zo bouwde hij om zijn punt te maken samen met De Jonge Socialisten een ‘straatje’ van springkussens voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Zijn boodschap ‘Een betaalbare woning moet geen luchtkasteel zijn’ haalde de landelijke media.

Deze zondag slaat Stan samen met andere Bosschenaren alarm voor de klimaatcrisis, waar zijn generatie volop de gevolgen van zal ervaren. En dan is er nog zijn strijd voor een eerste baan met een fatsoenlijk salaris en schuldenvrij studeren.

“Het moet afgelopen zijn dat onderwijsinstellingen steeds meer diplomafabrieken worden”, vindt hij.

De PvdA zit bij zijn leeftijdsgenoten in de lift, merkt Stan tijdens zijn zelfbenoemde ‘Stanpagnetour’ door Nederland. “De ruimte onder jongeren voor een links verhaal is er, kijk bijvoorbeeld maar naar Alexandria Ocasio-Cortez. Op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan nu tien twintigers. Het is goed dat de PvdA insteekt op die verjonging.”

Bovendien staat er woensdag wat op het spel, benadrukt Stan, die zelf op plaats 31 staat.

“Hoe gaat de wereld ná corona eruit zien? Gaan we door in een wereld van groeiende ongelijkheid of gaan we naar een nieuw Nederland, waar iedereen mee kan doen in een eerlijke samenleving? Wat mij betreft wordt het dat laatste.”

Deze laatste dagen in de aanloop naar de verkiezingen is hij nog druk met campagnevoeren. Stan kan vanwege corona weliswaar niet met rozen langs de deuren of spontaan een praatje met kiezers maken op de markt, maar onder zijn regie als campagnecoördinator werden in Den Bosch wel bijna 30.000 buurtbrieven huis aan huis bezorgd.

Ook tijdens twee bezoeken van lijsttrekker Lilianne Ploumen aan de stad greep Stan zijn moment in de spotlights. “Het is super dat we de lokale campagne zo met de landelijk hebben kunnen combineren”, vindt hij.

“Hopelijk kunnen we woensdag met Lilianne gaan knallen en zet de PvdA een mooie verkiezingsuitslag neer.”

Dat zou een mooie opmaat zijn naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, waar Stan ondertussen zijn vizier ondertussen ook op richt.

“Dit is hét moment om lid te worden en aan te haken bij onze club”, benadrukt hij.