PvdA en Bossche Groenen: ‘Kunst is geen gunst’

Door Jolanda van Gool op 31 mei 2019

Kunstenaars en ZZP’ers in de cultuursector die voor minder dan het minimumloon hun vak uitoefenen. Ook in Den Bosch komt het helaas voor. Met uurtarieven van soms slechts 15 euro komen pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering en fatsoenlijke beloning in het geding.

Dat mensen in de private sfeer voor een te laag uurtarief werken is nog tot daar aan toe. Maar dat ook bij publieke instellingen of gesubsidieerde activiteiten er sprake is van betaling onder het bestaansminimum kan niet door de beugel. Ook valt er op dat er willekeur bestaat als het gaat om de verhuurtarieven van maatschappelijk vastgoed voor ZZP’ers om een ruimte te huren om hun werkzaamheden uit te voeren.

“Kunst is geen gunst”, zegt PvdA-raadslid Jolanda van Gool, die samen met De Bossche Groenen vragen stelt aan het stadsbestuur. “Als Den Bosch Cultuurstad van het Zuiden wil zijn kan dat niet zonder fatsoenlijke betaling van onze cultuurmakers.”

De partijen pleiten daarom voor een code waarin fatsoenlijke betaling wordt vastgelegd en een uniforme aanpak van verhuur van maatschappelijk vastgoed.

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool

Jolanda van Gool (Kaatsheuvel 1975) zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor de PvdA-Den Bosch. Haar missie in de Bossche raad is het terugdringen van de groeiende ongelijkheid en het terugdringen van de armoede in de stad: ‘Den Bosch is een stad om kei trots op te zijn en we zingen met de carnaval altijd

Meer over Jolanda van Gool