In navolging van de vrijgevigheid van haar moeder is Layla van Esdonk gestart met Stichting Maetje. ‘Over een jaar hoop ik dat ik heel veel Bossche kinderen, los van hun thuissituatie, weer even kind kan laten zijn.’
Voor haar moeder Marianne Heijmans was niets teveel. Als vriendjes en vriendinnetjes mee wilden gaan zwemmen of mee naar de Efteling, dan kon dat, vertelt Layla van Esdonk (27). Voor een zwangere vrouw die het zelf niet breed had schafte Marianne eens een maxi cosi aan. “Ze hielp iedereen, niets was haar te gek”, herinnert Layla zich.
Toen ze afgelopen december samen cadeautjes aan het inpakken waren voor Stichting De Lieve Sint – opgezet om kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen een onvergetelijke pakjesavond te bezorgen – hadden ze het er al over: moeder en dochter wilden graag meer doen voor kinderen in Den Bosch. “Als je bezig bent voor De Lieve Sint merk je pas hoeveel armoede er in deze stad is”, vertelt Layla. “Daar kan ik me zelf helemaal niks bij voorstellen. Bij ons thuis kon altijd van alles. Ik kwam als kind niets tekort.”
Vastberaden
Marianne overleed in mei op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van blaaskanker en dat zette een streep door de gezamenlijke plannen. Layla had zich eigenlijk voorgenomen het even rustig aan te doen, maar stilzitten past niet bij haar. Binnen een paar uur had ze de website voor Stichting Maetje opgetuigd en had ze mensen in haar netwerk op de hoogte gesteld van haar initiatief. “Ik ben vastberaden om dit door te zetten. Het is een mooi eerbetoon aan m’n moeder. M.A.E. waren haar voorletters, vandaar dat die ook in de naam van de stichting terugkomen.”
Met Stichting Maetje matcht Layla gezinnen aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar die een maatje nodig hebben, om wat voor reden dan ook. ‘Voor ieder kind dat soms even adem wil halen’, staat te lezen op de website van Stichting Maetje. Dat kan door bijvoorbeeld samen koekjes te bakken, even naar de speeltuin te gaan of samen huiswerk te maken. “Een dag naar de Efteling mag ook, maar dat hoeft helemaal niet. Het gaat gewoon om die kleine dingen die juist voor zo’n kind een grote betekenis hebben. Net zoals je een vriendje van je zoontje ergens mee naartoe neemt, zeg maar. Ik hou het vooral luchtig en informeel. Ik werf geen pleegouders.”
Met enige regelmaat
Als maatjes eenmaal aan elkaar gekoppeld zijn, zit het werk voor Layla er in principe op. “Het is dan de bedoeling dat ze samen met enige regelmaat iets leuks gaan doen.” Zelf wordt ze ook maatje. “Ik doe graag iets voor een ander. En wat is het voor mij nou de moeite om er met een kind bij wie dat thuis niet kan even op uit te gaan?”
De afgelopen weken heeft Layla al meerdere huisbezoeken afgelegd bij gezinnen die zich hebben aangemeld als maatje. Kinderen worden nu nog voornamelijk aangedragen door de straatcoaches met wie ze contact heeft gezocht. Ze wil daarnaast welzijnsinstellingen, basisscholen en andere partijen benaderen, zodat ook zij weten van het werk van Stichting Maetje.
Ondernemers
Ook zoekt Layla, die zelf interieurwinkel ROOTS in de Kruisstraat runt, de samenwerking met bedrijven en ondernemers. Zo zorgt ijssalon Frezzo aan de Visstraat er al voor dat maatjes samen een ijsje kunnen gaat eten. Gratis.
Ze wil het werk van haar nieuwe stichting graag stapje voor stapje uitbreiden. “Over een jaar hoop ik dat ik heel veel Bossche kinderen, los van hun thuissituatie, weer even kind kan laten zijn. Misschien gaat Stichting Maetje wel landelijk, want armoede is overal.”