Door Reinoud van Uffelen op 28 februari 2016

Vijf vragen aan… Marja van Noort

Marja van NoortIn de rubriek “Vijf vragen aan…” deze keer Marja van Noort

Waarom ben jij lid van de PvdA?

Mijn man en ik stemden al zolang als ik me kan heugen op de PvdA. De denkbeelden van de PvdA stemden overeen met die van ons. Toen na het overlijden van mijn man, vriendin Riekie van de Wetering mij meevroeg naar de ledenvergaderingen vond ik dat leuk. Het waren altijd interessante en leuke avonden en ik leerde zo nieuwe mensen kennen. En op een gegeven moment dacht ik, “als ik er toch al iedere keer naar toe ga, kan ik net zo goed lid worden”

Wat vind je van de drie waarden waarmee PvdA Den Bosch politiek bedrijft?

Daar sta ik helemaal achter, vooruitgang is belangrijk, we moeten en mogen niet stil blijven staan. Gelijke waarden en kansen voor iedereen en opkomen voor elkaar. Dat doe je toch gewoon! Zeker nu met alle vluchtelingen in het land is het belangrijk achter de waarden solidariteit en bestaanszekerheid te blijven staan.
Ik hou mijn leerlingen altijd voor om zich eens in te denken dat ze zelf zouden moeten vluchten en wat dat met hen zou doen. Dat kan je je in ons veilig landje haast niet voorstellen. Dat de gemeenschap zo verhardt vind ik heel erg. Het lijkt soms wel ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Je werkt op het Koning Willem I College, wat doe je daar precies?

Ik ben studie loopbaan begeleider, (dit is een andere term voor mentor) en ik geef les in Loopbaan en Burgerschap, een soort maatschappijleer. Ik doe dat op de afdeling ICT. Vanaf de eerste dag dat leerlingen bij ons in de eerste klas komen houden ze zoveel mogelijk dezelfde SLB-er. Ik kijk met hen naar de voortgang, de aanwezigheid en bespreek eventuele problemen met hen. Doordat je ze drie  jaar onder je hoede hebt, leer je ze vrij goed kennen. Studie loopbaan begeleider wil ook zeggen dat ik ze op stage ga bezoeken. Dat vind ik heel leuk om te doen, je komt in heel veel verschillende bedrijven.

Sinds kort ben je voorzitter van de Wijkraad Hintham. Wat zijn je ambities voor de wijk?

Heb je even? Als allereerste wil ik gaan proberen om meer vrouwen en jongeren te betrekken bij de Wijkraad. De laatste 30 jaar bestond het bestuur uit dezelfde mensen. Toen zij er aan begonnen waren ze ongetwijfeld ook enthousiast, maar het is nooit goed om zo lang in een bestuur te zitten. Gelijk met mij is er een nieuwe secretaris aangetreden, een jonge knul van 22 die op deze manier ervaring op wil doen om door te stromen naar de politiek. Alle commissies van de wijkraad worden al jaren bemenst door dezelfde mensen. Alle lof voor hen, dat ze al zo lang bezig zijn. Maar er moet echt jong bloed bij wil het niet doodbloeden. Ook de structuur van vergaderen en communiceren met elkaar is verouderd. Er komt ook heel wat politiek bij kijken. Zo zit ik nu via de wijkraad ook in een klankbordgroep van het nieuw te realiseren AZC op landgoed Coudewater. Het overleg met gemeente en andere wijkraden is reuze interessant.

Ook over de andere invoering van de besteding van BIG gelden is heel wat te doen met veel overleg met de gemeente. Gelukkig worden de wijkraden daar goed bij geholpen.

Er is wel een website van de wijkraad, maar er was nog steeds geen Facebook pagina. Als je jonger publiek wil bereiken moet je die toch echt hebben. Sinds kort is er gelukkig een en hij wordt nog heel goed bezocht ook.

Facebookpagina Wijkraad Hintham

Door de jaren heen heb je je voor tal van organisaties bestuurlijk ingezet. Word jij nooit moe?

Volgens mij zou ik pas moe worden als ik niets meer te doen heb. Soms is het wat veel tegelijk in een week, maar ik moet er niet aan denken om altijd thuis achter de geraniums te zitten. De uitdaging zit in het leren kennen van nieuwe mensen, nieuwe onderwerpen die aan bod komen en bedenken van oplossingen.  In oktober 2017 ga ik met pensioen en ik krijg het nu al benauwd als ik daar aan denk.

 

 

Reinoud van Uffelen

Reinoud van Uffelen

Van 28 januari 2015 t/m 29 juni 2018 afdelingsvoorzitter. Meer info vindt u op Linkedin Zijn blogs kunt u lezen op www.reinoudvanuffelen.nl

Meer over Reinoud van Uffelen